فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال چهارم شماره 1 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • میترا ادراکی، صحرا زنده زبان، نوشین بهشتی پور، فریبا همتی، سزانه حق پناه صفحات 1-10
    مقدمه
    امروزه یکی از مسایل مهم بهداشتی جوامع، افزایش تعداد و نسبت سالمندان در قسمت اعظم دنیا است که مورد توجه اندیشمندان علوم مختلف قرارگرفته است. تحقیق حاضر با هدف تعیین چگونگی مصرف خدمات بستری و سرپایی سالمندان در بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال1392 انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه توصیفی و تحلیلی، 260 نفر از بین بیماران بالاتر از 60 سال که در بازه زمانی یک ساله (آذرماه 91 تا دی ماه 92) در بیمارستان نمازی شیراز بستری شده بودند، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. داده های مربوط به مصرف خدمات بستری نمونه ها ازجمله (ویژگی های دموگرافیک، استفاده از خدمات پاراکلینیک، پیامد بستری) از پرونده های آنان به وسیله چک لیست که روایی و پایایی آن مورد تایید قرارگرفته است گردآوری گردید. داده ها پس از ورود به نرم افزار spss نسخه 20 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، من ویتنی و کروسکال والیس) تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین مدت اقامت سالمندان موردمطالعه 87/7 روز بود. میزان بهره گیری سالمندان بستری از خدمات آزمایشگاه و رادیولوژی در این مطالعه به ترتیب 75 درصد و 2/64 در صد بود. مدت اقامت سالمندان در بیمارستان با وضعیت تاهل آنان رابطه معنی داری نشان داد (p=0.32). سالمندان متوفی نسبت به سایر سالمندان بستری بطور معنی داری مدت بیشتری را در بیمارستان اقامت داشتند (p=0.22).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به میزان استفاده سالمندان از خدمات آزمایشگاه و رادیولوژی و همچنین میانگین مدت اقامت سالمندان در بیمارستان، در عرصه خدمات بستری سالمندان توجه به بخشها و بیماری هایی که بیشترین بار بستری سالمندان به آن ها مربوط می شود و همچین توجه به خدمات تشخیصی و درمانی ازجمله آزمایشگاه ورادیولوژی شود تا از اقامت طولانی بیماران دربیمارستان جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: خدمات بستری، خدمات سرپایی، سالمند
  • جیران استوارفر، منیره علیپور، مهین نظری، محمد قربانی صفحات 11-20
    مقدمه
    نوجوانی مرحله ای حیاتی است با زمینه های جدید و مخاطره آمیز که نیاز به تصمیم گیری دارد. چنانچه نوجوان دارای راهبردهای مقابله ای کارامد نباشد و توانایی کمی برای درک هیجان های خود و دیگران داشته باشد، در برخورد با فشارها و بحران های دوران نوجوانی توان کمتری خواهد داشت و مشکلات رفتاری بیشتری را به صورت پرخاشگری، افسردگی و اضطراب نشان خواهد داد. پژوهش حاضر با هدف تعیین سبک مقابله ای مورد استفاده در دانش آموزان دختر کلاس هشتم شهر شیراز و تبیین رابطه آن با متغیرهای دانش آموزان مذکور انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که حجم نمونه آن 105 نفر از دانش آموزان دختر کلاس هشتم ناحیه سه شیراز در رده سنی 15-13 سال بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای– تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و راهبردهای مقابله با مشکل جمع آوری شد. سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تی مستقل، من ویتنی و آنوا تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین نمره راهبردهای مقابله ای با تحصیلات پدر) 3/0(p=، تحصیلات مادر) 001/0 (p= و شغل پدر )04/0 (p= ارتباط آماری معناداری وجود داشت. میانگین و انحراف معیار نمره کل راهبردهای مقابله با مشکل 26/187± 96/1166 به دست آمد. همچنین دانش آموزان مورد پژوهش بیشتر از سبک مراجعه به دیگران استفاده می کردند و از سبک های کارامد و ناکارامد به میزان مساوی استفاده می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه دانش آموزان از هر سه راهبرد همزمان استفاده می کردند، اما میزان استفاده از راهبرد مراجعه به دیگران بیشتر از سایر راهبردها در دانش آموزان دختر مورد مطالعه بود؛ لذا دلیل روی آوردن بیشتر دانش آموزان به این سبک نیاز به بررسی های بیشتر و گسترده تر دارد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، راهبرد های مقابله، دانش آموزان، دختر
  • سیدعلی موسوی، محمد فرارویی، حمیدرضا طباطبایی، فریدون فرهادی، رکسانا استخریان حقیقی صفحات 21-30
    مقدمه
    بیماری سل بعنوان یک مسئله بهداشتی جهانی مطرح میباشد. کشور ایران نیز به دلیل همسایگی با کشورهای آلوده از شرایط ویژه ای برخوردار است. بدیهی است بررسی تغییرات اپیدمیولوژیک سل در طول زمان اهمیت بسزایی در شناسایی و کنترل بیماری دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماری سل دراستان خوزستان طی سال های 92-84 اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه همگروهی تاریخی است که برروی تمام بیماران مسلول استان خوزستان طی سالهای 92- 84 انجام شد. اطلاعات جمعیتی استان از سایت مرکز ملی آمار ایران و داده های موجود در پرونده الکترونیک بیماران، جمعآوری و با استفاده از نرم افزار 22spss تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در مجموع 7009 بیمار مسلول در استان ثبت گردید که میانگین و میانه سنی آن ها به ترتیب 3/18 ±5/39 و 35 سال، بود. عمده بیماران مبتلا به سل مرد (3/57 % ، شهرنشین 80 % و 5/98 درصد دارای ملیت ایرانی بودند. از کل موارد ثبت شده6374 (%9/90) بیماران به سل ریوی مبتلا و در میان موارد خارج ریوی نیز بیشترین اندام درگیر مربوط به غدد لنفاوی (35 درصد) بود. متوسط میزان بروز سل طی سال های مطالعه 60/17 در یکصدهزار نفر بوده و بنظر می رسد روند بروز اختصاصی سنی بیماری در حال افزایش است.
    بحث و نتیجه گیری
    توزیع سنی بیماران بیانگر انتقال فعال بیماری در جامعه بوده و با توجه به شهرنشین بودن اغلب بیماران و قابلیت انتقال بالای بیماری، افزایش بیماریابی در مناطق شهری می تواند موجب کنترل سل در جامعه گردد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سل، روندها
  • امین جهادسروستانی، محسن بارونی، محمدرضا امیراسماعیلی صفحات 31-42
    مقدمه
    یکی از واحدهای مهم و هزینه بر در بیمارستان های عمومی واحد رادیولوژی است. هدف از مطالعه حاضر سنجش کارایی اقتصادی واحدهای رادیولوژی بیمارستان های عمومی استان کرمان بود.
    مواد و
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مطالعات مقطعی بود. اطلاعات در خصوص ورودی ها و خروجی های مدل از 15 بیمارستان عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمان جمع آوری شد. متغیرهای ورودی مدل شامل تعداد کارکنان کارشناس، تکنیسین و تعداد تجهیزات پزشکی رادیولوژی و خروجی مدل که شامل کلیشه های رادیولوژی و تعداد بیمار پذیرش شده واحدهای مربوطه بود. در آخر، متغیر قیمت که دربرگیرنده حقوق ماهیانه کارکنان رادیولوژی و قیمت تجهیزات پزشکی رادیولوژی بود، جمع آوری شد. نرم افزار مورداستفاده در این مطالعه deap نسخه 2 بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که میانگین نمره کارایی اقتصادی واحدهای رادیولوژی موردبررسی حدود 49/0 بود که این مقدار کمتر از میانگین نمره کارایی فنی و کارایی تخصیصی بود. 20 درصد واحدهای رادیولوژی بیمارستان های موردمطالعه ازلحاظ کارایی اقتصادی، کارا عمل نموده بودند. حدود 66 درصد واحدهای موردمطالعه دارای کارایی اقتصادی کمتر از 5/0 بودند. میانگین نمره کارایی فنی و کارایی تخصیصی واحدها به ترتیب70/0 و 701/0 بود.
    بحث و نتیجه گیری
    در بین واحدهای رادیولوژی موردمطالعه حدود 80 درصد از آن ها دچار ناکارایی اقتصادی بوده که مسیولین بیمارستان ها بایستی برنامه ریزی لازم جهت ارتقا کارایی اقتصادی آن ها داشته باشند. مدیران می توانند با در نظر گرفتن استانداردهای بالینی و به کارگیری تجهیزات پزشکی هزینه اثربخش در جهت ارتقا کارایی تلاش نماید.
    کلیدواژگان: کارایی اقتصادی، رادیولوژی، تحلیل پوششی داده ها
  • علیرضا رشیدی، طاهره جعفری، سیدمحسن حجت خواه، فرشته محمدی، محمد محبوبی، عاطفه زاهدی، بابک مهر، محمد باغبانی صفحات 43-50
    مقدمه
    دسترسی به تلفن همراه پدیده ای رو به گسترش است. همزمان با دسترسی روزافزون و گسترده مردم به تلفن همراه شاهد نوعی وابستگی در جوانان و نوجوانان هستیم. این پژوهش به منظور بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، احساس تنهایی و سبک های هویتی با وابستگی به تلفن همراه در دانش آموزان انجام شد.
    مواد و
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی است که بر روی 380 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه (دوره اول و دوم) شهر قروه که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تحصیل بودند، انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایتصادفی بود. ابزار مورداستفاده پرسشنامه های آزمون نیو (neo) مک کری و کاستا، وابستگی به تلفن همراه، سبک های هویت برزونسکی isi-6 یا (identity styles inventory) و احساس تنهایی بود. آنالیز اطلاعات به وسیله نرم افزارspss نسخه 16 و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین متغیرهای تجربه پذیری، روان رنجوری و احساس تنهایی با وابستگی به تلفن همراه ارتباط مثبت معنی دار وجود داشت) 05/0 .(p <متغیرهای برون گرایی، تجربه پذیری، وظیفه شناسی و سبک هویتی هنجاری، فاکتورهای پیشگو کننده وابستگی به تلفن همراه بودند) 05/0 .(p <
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه می توان از طریق متغیرهای ویژگی های شخصیتی، سبک های هویتی و میزان احساس تنهایی، افراد در معرض وابستگی به تلفن همراه را شناسایی کرد، لازم است که برنامه ریزی های مناسب جهت انجام مداخله های پیشگیرانه برای افراد در معرض وابستگی به تلفن همراه انجام گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، احساس تنهایی، سبک های هویت، وابستگی به تلفن همراه
  • بررسی چگونگی مصرف خدمات بستری وسرپایی سالمندان در بیمارستان نمازی 1392
    صادق احمدی کشکولی، کیمیا پورمحمدی، عبدالصالح جعفری، عیاس شمس الدینی لری، محمدرضا پور احمدی صفحات 51-60
    مقدمه
    امروزه یکی از مسائل مهم بهداشتی جوامع، افزایش تعداد و نسبت سالمندان در قسمت اعظم دنیا است که مورد توجه اندیشمندان علوم مختلف قرارگرفته است. تحقیق حاضر با هدف تعیین چگونگی مصرف خدمات بستری و سرپایی سالمندان در بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال1392 انجام شد.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه توصیفی و تحلیلی، 260 نفر از بین بیماران بالاتر از 60 سال که در بازه زمانی یک ساله (آذرماه 91 تا دی ماه 92) در بیمارستان نمازی شیراز بستری شده بودند، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. داده های مربوط به مصرف خدمات بستری نمونه ها ازجمله (ویژگی های دموگرافیک، استفاده از خدمات پاراکلینیک، پیامد بستری) از پرونده های آنان به وسیله چک لیست که روایی و پایایی آن مورد تائید قرارگرفته است گردآوری گردید. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS نسخه 20 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، من ویتنی و کروسکال والیس) تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین مدت اقامت سالمندان موردمطالعه 87/7 روز بود. میزان بهره گیری سالمندان بستری از خدمات آزمایشگاه و رادیولوژی در این مطالعه به ترتیب 75 درصد و 2/64 در صد بود. مدت اقامت سالمندان در بیمارستان با وضعیت تاهل آنان رابطه معنی داری نشان داد(032/0=P). سالمندان متوفی نسبت به سایر سالمندان بستری بطور معنی داری مدت بیشتری را در بیمارستان اقامت داشتند (022/0=P)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به میزان استفاده سالمندان از خدمات آزمایشگاه و رادیولوژی و همچنین میانگین مدت اقامت سالمندان در بیمارستان، در عرصه خدمات بستری سالمندان توجه به بخشها و بیماری هایی که بیشترین بار بستری سالمندان به آن ها مربوط می شود و همچین توجه به خدمات تشخیصی و درمانی ازجمله آزمایشگاه ورادیولوژی شود تا از اقامت طولانی بیماران دربیمارستان جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: خدمات بستری، خدمات سرپایی، سالمند
  • علی دهقانی ناژوانی، مریم زارع پور، سهیل پردیس، آزاده اندیشه تدبیر، زهره جعفری اشکاوندی صفحات 61-68
    مقدمه
    ارزیابی، مولفه ضروری آموزش متخصصان بهداشت دهان است و توسعه و اصلاح شیوه های ارزیابی در آموزش دندانپزشکی، لازم بنظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه دو روش ارزیابی در آسیب شناسی عملی دهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش مقطعی از نوع مقایسه ای بود که در دانشکده دندانپزشکی شیراز در سال تحصیلی 92 انجام شد. گروه نمونه 110 نفر (55 نفر گروه مورد و 55 نفر گروه شاهد)، شامل کلیه دانشجویان سال سوم بود که در آسیب شناسی عملی 1 مورد آزمون قرار گرفتند. تحلیل داده ها با نرم افزار 17-spss، آزمون آماری تی مستقل و کای دو انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمرات آسیب شناسی عملی یک در گروهی که با استفاده از روش ارزیابی جدید مورد سنجش قرار گرفته بودند، در مقایسه با گروهی که با رویکرد سنتی ارزیابی شدند، بالاتر بود) 003/0(p=،) 041/2(t=.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد روش ارزیابی طراحی شده در مقایسه با روش سنتی، یک آزمون مناسب برای سنجش توانایی و شایستگی عملی دانشجو در آسیب شناسی عملی دهان می باشد. پژوهش حاضر بکارگیری این آزمون را به اساتید آسیب شناسی دهان، فک و صورت پیشنهاد می نماید. انجام مطالعات بیشتر در زمینه علت موثر بودن این روش در آینده پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی دهان، کار عملی، ارزیابی
  • علی حق نگهدار، هدایت سالاری، عاطفه اسفندیاری، محمد خمرنیا صفحات 69-76
    مقدمه
    هزینه های بهداشت و درمان یکی از چالش های مهم نظام های سلامت بوده و یکی از موارد مهم در این زمینه حجم زیاد مراقبت های بهداشتی ارایه شده نامناسب یا غیرضروری می باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین مناسبت اندیکاسیون های تجویز ام.آر.آی مغز با استفاده از روش appropriateness rand در بیمارستان های شیراز بود.
    مواد و
    روش
    مطالعه حاضر از نوع مطالعات کیفی بود. برای شناسایی اندیکاسیون های استاندارد ابتدا گایدلاین های موجود مربوط به خدمت تشخیصی ام.آر.آی شناسایی شد. سپس با استفاده از نسخه ترجمه شده و معتبر ابزار appraisal of guidelines for evaluation and research (agree)، مناسب ترین و معتبرترین گایدلاین که مناسب نظام سلامت کشور بود، انتخاب شد. در راستای تعیین اندیکاسیون های نهایی تجویز، از روش دلفی و گروه متمرکز استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع و پس ازنظر کل گروه متخصصین تعداد 34 اندیکاسیون برای ام آر آی مغز تدوین شد که ناهنجاری هایی که نیازمند شفاف سازی بیشتر برای درمان مستقیم بودند، شامل بدشکلی آرنولد چایری 1و 2، فلج مغزی، ابنورمالیتی حمله ای و پیش رونده عصبی، سانحه عروقی-مغزی یا سکته، ناهنجاری ژنتیکی، زوال عقل، تاخیر در رشد و تکامل، آنسفالوپاتی، سردرد کودکان، سردرد بزرگ سالان، از بین رفتن شنوایی، هماتوما (خون لخته درون بافت)، هیدروسفالوس، آنسفالوپاتی ایسکمیک هایپوکسیک، پروسه عفونت و تورم، تغییرات وضعیت ذهنی به همراه مستندات و شواهد عینی حاصل از آزمایشات، اختلالات حرکتی، مولتیپل اسکلروزیس، اختلالات نوروکوتانوزپ، ناهنجاری نورواندوکرین(ضایعه غده هیپوفیز)، خیز و پرخونی بینایی همراه با افزایش فشار درون جمجه (پاپیل دمیا)، ارزیابی های قبل و بعد از جراحی مغز، حمله ناگهانی روانی، وجود مستندات شنوایی سنجی در رابطه با از دست رفتن حس شنوایی، سنکوپ، ضربه به مغز، درد عصب سه شاخه، ارزیابی تومور خوش خیم یا بدخیم، ضایعات متعدد شناسایی شده در تصویربرداری های قبلی بدون تایید پاتولوژی بافت، ناهنجاری های عروقی، ارزیابی شنت شکمی، سرگیجه، انواع اختلالات بینایی از قبیل کاهش میدان دید، دیپلوپیا و سایر تغییرات بینایی غیرقابل توضیح توسط و آزمایشات بینایی سنجی
    بحث و نتیجه گیری
    هزینه های فراوان بیمارستانی به خصوص هزینه آزمایش ام. ار. ای. لزوم به کارگیری اندیکاسیون های معتبر برای پیشگیری از آزمایشات غیرضروری و پیشگیری از تقاضای القایی را ایجاب می کند. استفاده از این اندیکاسیون های هزینه های بیمارانو بیمارستان را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مناسبت اندیکاسیون، ام آر آی، مغز
|
  • M. Edraki, S. Zendeh-Zaban, N. Beheshti Pour, F. Hemati, S. Haghpanah Pages 1-10
    Background
    Hospitalization of premature newborns in intensive care unit leads to separation of parents from their infants and chaos in family life. This study aimed to determine the effect of maternal attachment behaviors program on physiological indicators of preterm infants admitted to neonatal intensive care units.
    Methods
    This clinical trial was conducted on 64 premature infants hospitalized in neonatal intensive care unit. The subjects were randomly divided into control and intervention groups by block randomization. The mothers in the intervention group received attachment behaviors training program (touching, massage, and Kangaroo Mother Care) by individual and face-to-face training. On the other hand, the mothers in the control group received the routine care (Kangaroo Mother Care). Physiological indicators (respiratory rate, heart rate, temperature, and oxygen saturation) were measured 3 times. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 17 and were analyzed by t-test and chi-square test.
    Results
    The mean scores of respiratory rate and heart rate, which were measured during three consecutive days, significantly decreased in the intervention group compared to the control group (P
    Conclusion
    The results showed that the attachment behaviors program in neonatal intensive care units resulted in improvement of physiological indicators in premature infants. Therefore, this program is recommended to be used for such infants hospitalized in these units.
    Keywords: Maternal-fetal relationship, physiological indicators, Premature infant, Neonatal intensive care units
  • J. Ostovarfar, M. Alipoor, M. Nazari, M. Ghorbani Pages 11-20
    Background
    Adolescence is a vital period with new hazardous grounds requiring decision-making. In case adolescents are not equipped with coping strategies and are not able to perceive their own and others’ emotions, they will not have the ability to encounter adolescence pressures and crises. Thus, behavioral problems will be manifested through aggression, depression, and anxiety. The present study aimed to determine the coping strategies used by 8th grade female students in Shiraz and assess their relationship with some variables.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 105 8th grade female students. The participants were selected through random cluster sampling and completed demographic and coping strategies questionnaires. Then, the data were analyzed using descriptive statistics, independent t-test, new Mann-Whitney U, and one-way ANOVA.
    Results
    The study results revealed a significant relationship between coping strategies score and father’s education level (p=0.03), mother’s education level (p=0.001), and father’s occupation (p=0.04). However, mother’s occupation, family income level, and students’ preference for spending their leisure time showed no significant association in this regard. Furthermore, the students mostly utilized “reference to others” style and used efficient and inefficient styles equally.
    Conclusion
    Although the students used the three strategies at the same time, the use of “reference to others” strategy was preferred. Therefore, the reason for using this method by the students requires further investigations.
    Keywords: Adolescents, Female, Coping strategies, Students
  • A. Moosavi_M. Fararouei_H. R Tabatabai_F. Farhadi_R. Estakhrian Haghighi Pages 21-30
    Background
    Tuberculosis (TB) is an important global health issue. TB is of particular importance in Iran because of its adjacency with two countries with high incidence rates of the disease. Obviously, investigation of time trend and epidemiology of TB can significantly contribute to planning and evaluation of TB controlling and prevention programs. Thus, the present study aimed to investigate the epidemiological features of TB in Khuzestan province.
    Methods
    This historical cohort study was conducted on all the registered TB cases in Khuzestan province from 2005-2013. The population data were obtained from Iran’s national statistics website and the patients’ records. Then, the data were analyzed using the SPSS statistical software, version 22.
    Results
    In total, 7009 patients were registered as TB cases during the study period. The mean and median age of the patients was 39.5±18.3 and 35 years, respectively. Besides, 57.3% of the patients were male, 80% lived in urban areas, and 98.5% were Iranian. Moreover, 90.9% of the cases suffered from pulmonary TB. Among the rest of the patients, the most prevalent organs were lymph nodes (35%). The mean incidence rate of TB was 17.60 per 100000 during the study period, which seems to be following a rising trend (p>0.05).
    Conclusion
    The patients’ age distribution indicated active TB infection in the society. Considering the high transferability of the disease and the fact that most of the patients lived in urban areas, case finding in urban areas can help control TB in the society.
    Keywords: Epidemiology, Tuberculosis, Trend
  • A. Jahad Sarvestani_M. Barouni_M. R Amiresmaeili Pages 31-42
    Background
    Radiology department is one of the important and costly units in general hospitals. The present study aimed to evaluate the economic efficiency of radiology wards of general hospitals located in Kerman province.
    Methods
    In the present cross-sectional, analytical study, information about model inputs and outputs was collected from 15 general hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences. The input variables included number of personnel, technicians, and radiology equipment. On the other hand, the output variables were radiology clichés and number of patients admitted at radiology departments. Information about price, including staff’s monthly income and cost of medical equipment, was also collected. After all, the data were analyzed using Deap software, version 2.
    Results
    The results showed that the mean score of economic efficiency was 0.49, which is lower than the mean score of technical and allocative efficiency. Additionally, 20% of the radiology wards in the studied hospitals showed economic efficiency. However, economic efficiency of about 66% of the studied units was below 0.5. Moreover, the mean scores of the units’ technical and allocative efficiency were 0.70 and 0.701, respectively.
    Conclusion
    According to the results, 80% of radiology wards under study suffered from economic inefficiency. Hence, hospitals’ authorities should develop appropriate action plans to improve economic efficiency. Managers can also help improve efficiency by considering clinical standards and using cost-effective medical equipment.
    Keywords: Economic efficiency, Radiology, DEA
  • A. R Rashidi_T. Jafari_M. Hojatkhah_F. Mohammadi_M. Mahboobi_A. Zahedi_B. Rastegari Mehr_M. Baghbani Pages 43-50
    Background
    As access to mobile phones is growing, dependence on mobile phones is being observed among teenagers and young adults. This study aimed to investigate the relationship between personality traits, loneliness, and identity styles and dependence on mobile phones among students.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 380 male and female high school students in Qorveh in the academic year 2013-2014. The participants were selected using random cluster sampling. The data were collected by NEO-PI, McCrae and Costa, dependence on mobile phones, Identity Styles Inventory (ISI-6), and loneliness questionnaires. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 16 and were analyzed using Pearson's correlation coefficient and logistic regression.
    Results
    The results showed a significant positive correlation between dependence on mobile phones and openness, neuroticism, and loneliness (p
    Discussion
    The results indicated that dependence on mobile phones could be predicted by analyzing personality traits, identity styles, and feeling of loneliness. Thus, appropriate plans should be designed to perform preventive interventions for such individuals.
    Keywords: Personality traits, Loneliness, Identity styles, Dependence on mobile phones
  • Examining the Use of Inpatient and Outpatient Services among Elderly Patients in Namazi Hospital in 2013
    K. Pourmohammadi_A. S Jafari_A. Shamsdini Lori_S. Ahmadi Kashkoli_M. R Pourahmadi Pages 51-60
    Background
    Nowadays, increase in the number of old individuals is one of the important health issues, attracting much attention from scientists in various fields. The present study aimed to examine the use of inpatient and outpatient services among elderly patients in Namazi hospital affiliated to Shiraz University of Medical Sciences in 2013.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted on 260 individuals over 60 years old hospitalized in Namazi hospital, Shiraz from December 2012 to January 2013. The participants were selected through random stratified sampling. The data related to utilization of inpatient services were collected from the subjects’ medical records and were recoded in a reliable and valid checklist. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 20 and were analyzed using Kruskal-Wallis, Man-Whitney, and independent t-test.
    Results
    The participants’ mean length of hospital stay was 7.87 days. In addition, 75% and 64.2% of the participants had used laboratory and radiology services, respectively. The results showed a significant relationship between length of hospital stay and marital status (p=0.032). Besides, the deceased individuals had a significantly longer stay in hospital compared to the others (p=0.022).
    Conclusion
    Considering the patients’ utilization of laboratory and radiology services and their mean length of hospital stay, special attention should be paid to geriatric wards and diseases as well as to diagnostic and therapeutic services, including laboratory and radiology, to prevent patients’ long hospital stay.
    Keywords: Inpatient services, Outpatient services, Geriatrics
  • A. Dehghani Nazhvani, M. Zarepour, S. Pardis, A. Andishe Tadbir, Z. Jafari Ashkavandi Pages 61-68
    Background
    Evaluation is an essential component of training of oral health professionals and development and modification of evaluation methods in dental education seem necessary. The present study aimed to compare two evaluation methods in practical oral pathology.
    Methods
    This cross-sectional, comparative study was conducted in Shiraz School of Dentistry in 2013. The study participants included 110 junior dental students (55 cases and 55 controls) who were evaluated in oral pathology. The data were analyzed by independent samples t-test and chi-square test using the SPSS statistical software, version 17.
    Results
    The results showed that the mean score of practical pathology was higher in the group evaluated by the new method compared to that assessed using the traditional approach (t=2.041, p=0.003).
    Conclusion
    Based on the results, the designed evaluation method was a proper tool to assess students’ ability in practical oral pathology. Thus, oral pathology professors are recommended to apply this tool. Yet, further studies should be conducted to determine the reason for effectiveness of this method.
    Keywords: Oral Pathology, Practice, Evaluation
  • A. Hagh Nedgahdar, H. Salari, A. Esfandiari, M. Khammarnia Pages 69-76
    Background
    The cost of healthcare is one of the major challenges in health systems. In this regard, one of the main issues is the large volume of inappropriate or unnecessary care. Therefore, the present study aimed to determine the appropriateness of prescribing indications for using brain MRI using Appropriateness RAND in Shiraz hospitals.
    Methods
    In this qualitative study, MRI guidelines were identified in order to determine the standard indications. Then, the most appropriate and reliable guideline that was right for the country's health system was selected using the translated version of Appraisal of Guidelines for Evaluation and Research (AGREE). Focus group and Delphi methods were used to determine the final prescribing indications.
    Results
    The results led to development of 34 indications for brain MRI, including abnormalities detected in other imaging procedures that require more transparency for treatment, types 1 and 2 Arnold Chiari malformation, cerebral palsy, nervous system disorders, progressive neurological disorder, cerebrovascular accidents, stroke, etc.
    Conclusion
    The high hospital costs, especially MRI, necessitate using a valid indication for preventing unnecessary tests and induced demand. Using these indications results in reduction of hospital and patient costs.
    Keywords: Appropriateness of indications, MRI, Brain